11 June 2007

Streamline Your Scrapbooking

  1. Get organized! - susun gambar mengikut tarikh atau tema. Ambil masa anda untuk menyusun gambar, seminggu atau dua. Kemudian kekalkan sistem yang telah anda susun untuk gambar2 yang baru. Jangan lupa untuk digital photo, pastikan anda membuat salinan di dalam cd. Anda tidak mahu menyesal kemudian hari bukan? Susun kertas, pen dan embellishments mengikut tema dan warna. Pastikan peralatan yang selalu digunakan diletakkan di tempat yang senang diambil.
  2. Pilih gambar - Rancang layout dengan memilih gambar yang berkaitan dengan topik pilihan anda. Contohnya jika memilih tema harijadi, bahagikan gambar kepada beberapa bahagian seperti tetamu, hadiah, game dan kek. Buat pilihan gambar mana yang akan menjadi focal point dan yang mana perlu dipotong atau dibesarkan.
  3. Write journaling- menulis journal pada peringkat awal akan memberikan anda idea dan mood dalam layout. Ini akan memudahkan anda memilih design dan produk dengan lebih mudah. Apabila jurnal telah siap, anda akan mendapat mengagak ruang yang diperlukan untuk meletakkan text dalam layout. Tentukan tajuk bagi setiap jurnal anda.
  4. Choose papers - Pilih 2-3 cardstock untuk base, matting dan small accents seperti photo corner (tak perlu belikan? jinat $ ) Kemudian pilih pattern paper untuk match dengan cs.
  5. Find accents - Pilih accents yang sesuai dengan layout. Cuba gunakan apa yang anda telah ada. Alter dengan menggunakan ink, paint, sanding, rub on dan sebagainya. Guna accents untuk menyerlahkan layout anda.
  6. Design- sediakan satu buku sketch, simpan sketch yang menarik untuk layout anda. Sketch terdiri daripada photos, journaling, title & accents.
  7. Finalize photos & journaling - setelah selesai step 6, pergi balik kepada gambar dan jurnal. Rasa ok atau nak modify? Sketch sesuai tak dgn gambar dan jurnal? Buat pilihan anda kemudian potong gambar dan buat page title.
  8. Assemble the pages - siap!

No comments: