04 November 2009

Weight Watcher

Sudah beberapa hari aku asyik googling utk mencari info mengenai Weight Watchers.
Hajat hati nak join online Weight Watcher tapi aku terjumpa pula banyak info-info yang mungkin akan menjimatkan duit.

Secara amnya weight watcher ni aku pernah cuba cuma versi klinik Malaysia punya, doctor bagi aku buku dengan senarai makanan yang aku boleh makan mengikut point. Contohnya point aku ialah 20 untuk sehari so aku cuma boleh makan makanan yang mengandungi 20 point saja.


Pada yang berminat bolehla cuba step ni….
Step to be taken :-

Kira berapa point kita dibenarkan untuk makan dalam satu hari.
(Cara untuk mengira aku copy dari yahoo answer )

"1. Are you female?- score 2 Male?- score 8 A nursing mom?- score 12

2. How old are you? 17-26- score 4 27-37- score 3 38-47- score 2 48-58- score 1 over 58- score 0

3.What do you weigh? Enter the first two digits of your weight in pounds. (for example, if you weight 199, you will add 19 to your score)

4. How tall are you? Under 5’1- score 0 5’1-5’10- score 1 Over 5’10- score 2

5. How do you spend most of your day? Sitting down? score 0 Occasionally sitting? score 2 Walking most of the time? score 4 Doing physically hard work most of the time? score

6 Now add them all together and that’s your daily total."

XX Jumlah ini adalah point yang aku boleh makan setiap hari tapi ada tambahan 35 point dalam seminggu, maksudnya dalam sehari aku boleh makan xx point + 5 point atau boleh juga redeem point tersebut dalam mana-mana hari asalkan dalam masa 7 hari. Kwim?


Bila dah tahu individu point, kena tahu pula berapa point dalam setiap hidangan. Ada banyak website untuk kita semak jumlah point dalam setiap hidangan, Cuma google saja. Untuk permulaan aku jumpa website ni http://quiddity.cc/rachel/diet/wwfoods.htm

Senaraikan aktiviti anda. (part ni aku tak berapa paham sangat nantilah aku akan update kemudian) Kita kena ada 20-25 aktiviti point dalam seminggu, camna nak kira? Tengok sini http://www.meganandjack.com/points_calculator.htm
Tapi aku dah decide nak buat light exercise, then baru start berat-berat..jogging and aerobic kat opis aku ni ha…then kena ringan2 tulang lagi mengemas rumah sebersih-bersihnya.


Kalau boleh buatla group so kita boleh bincang sama, timbang setiap minggu, and belajar resepi2 baru.


Kalau nak senang google saja resepi untuk weight watcher…berlambak-lambak link sedia untuk diterokai….

Good Luck for me..and if you’re interested good luck to you…..
(If you form a group let me know, nak join sekali)

2 comments:

Asmahani said...

thanks for sharing ida. interesting.

Ida said...

you're most welcome Hani!