27 September 2007

OLW : Perfect


I'm so glad to have stumbled across onelittleword and found a lot of people doing the challenge, Im too shy at first then I realized, why should I? So here I am with my 1st lo for the olw challenge. TFL.
Sorry for the poor quality of picture as I dont have a scanner neither good camera. Cant afford :O(
ps - Im a new girl in scrap world.



Gifts

I received a parcel from dear friend Lisa P from Canada. Lisa you make my day! Guess what inside? A slides from Maya Road which I have no idea how to use it and it meant I have to Google (yeah for those know me im googling queen) BTW I know im not very good in English but I have to move one step further to learn the English ops! Back to our story, ops! Another ops I guess, I found the link
maya road slide Also in the parcel are Foto Folders by Heidi Swapp in my favorite color, 2 creative imagination epoxy stickers, and two rub on from Heidi Swapp and Press Petals.

26 September 2007

Im in love...

COLUZZLE EASY GLIDE FOAM CUTTING MAT 8.5X11
Wow! Tak sakit tangan tak perlu nak tekan kertas kuat-kuat. Memang selesa dan senang sangat-sangat, {i} memang recommend dekat sesiapa yang suka pakai craft knife. Lagipun dia tak rosakkan mata pisau.
Kalau minat nak beli dari Lovescrap bolehla berbuat demikian pada harga RM12 saja , tapi kalau nak pi beli kat tempat lain pun takpa since memang handy sesangat!

Lovescrap Bingo

Check Bingo at Lovescrap. October Bingo will be host by Bumble Bee as she won last month bingo and received a RAK from Azwa.
If you interested you may join them....its free and get a change to win a rak.

25 September 2007

Ribbon storage

Sebelum ini semua ribbon disimpan dalam cookie jar sort ikut warna tapi jar tu banyak makan ruang then kalau nak cari exact ribbon kena dig satu2 lepas tu mulalah bersepah. Lepas beberapa lama guna cara tu nampaknya makin teruk meja tu bersepah.

Ada google cari ribbon storage, ada ramai yang guna expensive storage solution. Then ada a few yang guna beg make up yang transparent tu , most of them recycle saja. And I love the idea! Malam tadi cari ada ke make up beg ni....cari punya cari jumpa la plastik Papier yang kecik tu, udahnya dok punch la semalam. Liat sungguh dok punch plastik. Bila siap punch masukkan ribbon dan biar ada sikit terkeluar so senang nak pakai cuma pilih dan tarik. So far dari review semua ribbon ni x pernah kusut. Tapi bila dan siap semalam, alamak mana lak aku nak letak plastik ni ?????? Adoilah....................
Sudahnya alter kotak kasut lama dan tebuk lubang dan buat balik cam plastik tadi. Ha senang sikit so kalau ada ribbon lagi cuma susun saja..............Walla! And setakat hari ni I love this idea tapi tak tahulah nanti sebab {i} cepat jemu.... he he he

24 September 2007

21 September 2007

Fuh!


Lovescrap biggest order dah sampai, takla banyak cam kedai-kedai tapi cukupla untuk kawan-kawan sementelah modal pun tak banyak. Byk gak benda-benda yang {i} sayang nak jual...he he sebab ada banyak benda yang satu-satu saja.
Hopefully dpt berkongsi dengan kawan-kawan semua. Slowly nak kena kemas betul-betul ni. Tak lena tidur dibuatnya.

19 September 2007

Kad raya exchange


Thank you so much wanieyra05 dari cari for lovely card raya. Cantik, kreatif dan ada personal touch. Setiap sudut ada perincian. {i} letak atas cpu dekat office bersama my dragonflies.
Then semalam start pilih gambar untuk next lo, dah lama rasanya tak scrap. Dan meja dibiarkan begini saja untuk next step pulak...itulah untungnya ada meja scrap, tinggal je!



18 September 2007

Art & Design

Sedikit cerita untuk dikongsi kepada pembaca blog I {Ida}.


{i} ada dua buku sketch yang penuh dengan font design, satu-satu benda yang {i} bangga sangat waktu itu. Semua rakan-rakan mengagumi bakat semulajadi {i}. Tawaran dari ITM tiba, siapa yang tidak riang jika apa yang diimpikan selama ini hanya beberapa langkah saja lagi.
Tak payahla pergi, mak dan abah tak mampu. {i} termenung...termanggu dan buntu. Hasrat kedua ibu bapa {i} turuti. Dan semuanya telah dilontarkan jauh-jauh. Menghambakan diri pada sesuatu yang bukan menjadi minat terpaksa dilakukan selama hampir belasan tahun. Segala bakat dulu semua lenyap begitu saja, kaku dan tidak dpt dihasilkan lagi.
Hari ini {i} kembali bertatih, semua kenangan lalu jadi kekuatan hari ini. Biarlah {i} tidak mendapat pengiktirafan dari orang lain sekurang-kurangkan menjadi designer buat keluarga sendiri sudah cukup memadai. {i} tidak pernah marah pada mak dan abah, tidak sekali-kali. Kata mereka betul dan biarlah {i} beralah dah bukan kalah.
Hari ini {i} bangkit kembali dan semuanya belum terlewat, {i} masih berpeluang belajar bukan di A&D tapi di dunia scrapbook.

17 September 2007

Nak ke?


Ladies, ada sesiapa nak belajar sekali buku Love Your Handwriting by Heidi Swapp dengan I? Kalau ada I akan update kat sini , kalau tak I just baca dan praktik sorang2....
Cant find my mojo lately, so as avid reader I just read read and read selain dok sibuk cari resepi untuk berbuka setiap hari.
Selamat Berpuasa untuk kawan-kawan semua, alamak I belum ada baju raya lagik....adus! camna ni...

14 September 2007

Scrap Life!

Scrap your life is not about use branded stuff, use expensive embellishment. Its about you. What do you love? How to you feel? What u want to show to others?
Doesnt matter what design u want as long u keeps it alive with a personal touch....I personally admire Ali Edwards, she made it. Always jealous of her!
So how about you, do you have somebody really inspire you?


ps- Far, thanks for always visit my blog and the others yang silent tu...tq tq tq so much for reading my room. So dah berapa ramai yang gila?

11 September 2007

Tuesday Morning With Ali

From today Ida will just use 'I' for Ida. Saja ubah angin, people change for good. I change sebab bosan :)

August bulan yang betul-betul kekeringan idea dan sebagainya dan September pulak, fuh! A month that everything is sad and nostalgic.

Today something really get me kicking, no it's not a cup of coffee neither a pack of nasi lemak.
Its because of Ali Edwards. I love her simplicity and artistic touch. I beli buku ni sebelum bercuti ke Cherating, for cost rm90++ it would be wasted if I didnt share with others. So today I want to share something from her.
Im not very good to give a summary tapi hemtam sajalah kan, kalau tak paham korang tanya la balik.

Shall we start? Oh belum ready lagi? Kalau belum ready just stop here and comeback whenever you free.

A Designer's Eye for Scrapbooking by Ali Edwards

Chapter 1 - Think Before You Speak

1. Answer these questions
-What is it you want your lo to communicate years from now?
-What feelings do you want to evoke?
:- This is your vision then you can begin constructing how you'll communicate (design) that vision.

2. Vision & Communications (or design) are two essential keys in the process of designing scrapbook pages.

3. Vision (is what motivates you to start working on a page)
- Your imaginations
- Story you want to tell, a story from your family , a story about your daily life , family etc
:- Prepare satu buku untuk jot down your vision

4. Communication (is how you choose to translate your vision into real life)
- single layout
-mini book



So basic dia kita dah tahu.....jom start first layout.

Communications your vision through design.




Vision : Tiang merah dan kehijauan memberi ilham untuk seluruh layout. Mimik muka pula memberi inspirasi untuk title.

Communication : Cardstock merah dipilih untuk complement tiang di dalam gambar dan PP memberi warna-warna ceria dan tidak kusam. Lo ini untuk memberi Ireen semangat untuk lebih berani. Title melengkapkan keseluruhan layout. Sedikit jurnal untuk menerangkan kepada Ireen situasi tersebut.


Tips : - Cari elemen dalam foto yang boleh diulang dalam layout (contoh seperti tiang merah)

Ok, class ari ni dah habis....senang saja kan? I love to share this tips especially to beginner like me :P




and lastly...............


here is the reason why im so sad in September........

Wake Me Up When September Ends
------------------------------------
Summer has come and passed The innocent can never last wake me up when september ends like my fathers come to pass 4 years has gone so fast wake me up when september ends here comes the rain again falling from the stars drenched in my pain again becoming who we are as my memory rests but never forgets what I lost wake me up when september ends summer has come and passed the innocent can never last wake me up when september ends ring out the bells again like we did when spring began wake me up when september ends here comes the rain again falling from the stars drenched in my pain again becoming who we are as my memory rests but never forgets what I lost wake me up when september ends Summer has come and passed The innocent can never last wake me up when september ends like my father's come to pass twenty years has gone so fast wake me up when september ends wake me up when september ends wake me up when september ends =Greenday

09 September 2007

Exploding Card



Kelakarnya, plan nak buat exploding box jadi exploding kad raya untuk exchange Cari.
Baru 80% siap....belum habis disolek lagik.


Organize Leftover Pattern Paper & Cardstock

Pening kepala tengok kertas sepah-sepah dalam bakul ni, nak pakai pun dah tak tahu yang mana satu sebab dah bercampur semua warna. Terpandang expandable file masa zaman sekolah dulu...mmm kalau masukkan dalam ni senang sikit nak cari, just susun ikut warna. Ribbon ni banyak la sangat pulak, rimas tul,....apa kata kita label file tu guna ribbon.
Ikat saja ribbon dekat tempat label tu...senang jek!
Ha siap pun....senang je , lepas tu masukkan balance kertas2 yang dah dipotong dalam ni.

Jimat ruang.

08 September 2007

Aku

Sudah 9 bulan aku menceburi scrapbooking secara profesional (tak pro dah lama dah dok ikut buku-buku lama dan of course ler hasilnya pun lama)
Aku suka scrapbook , passion! Biar orang kata aku gila dok susun gambar cantik-cantik, tapi bila aku di alam cyber aku jumpa lebih ramai lagi yang lebin gila dari aku so aku bangga jadi orang gila.
Kemudian ramai yang approach aku barang-barang scrapbook, pada aku apa salahnya aku kongsi barang yang aku dok order dari member aku yang dok di US ringanla jugak beban aku $$. So dari suka-suka berkongsi, permintaan semakin meningkat, lahirlah Lovescrap. Mmmm dari nama pun korang dah tahu aku ni suka sangat scrap. Business dan hobi sebenarnya tak boleh campur kalau tak pandai nak bahagi masa. Pada aku secara kecil-kecilan aku masih boleh handle lagipun mana aku nak carik modal. Nasib baik ada partner yang sangat memahami dan sanggup pergi shopping di US untuk stock up barang-barang. Aku bukan bukak Lovescrap untuk compete mana-mana kedai tapi aku buka sebab aku nak lebih ramai orang buat scrapbook sebab aku dapat berkongsi idea dan pandangan dari mereka. Aku suka bila ramai kawan-kawan di Lovescrap menunjukkan pandangan yang positif, berkongsi idea dan layout dan ada juga design team dari Singapore sudi joint Lovescrap dan kawan-kawan aku dari Cari yang banyak membantu. Thanks to all.....Yasmin for your guidance Jelly & Gucci for terperangkap with scrapbooking, Azwa, Yati & Hani sebab rajin memeriahkan Lovescrap dengan games dan lo korang dan Sasha for fabolous lo. Then untuk Val yang banyak membantu.
Aku rasa ramai lagi nama yang aku tak mention di sini, kekadang aku fikir ada ke orang baca blog aku ni? atau depa hanya terclick dan blah camtu saja....

Good Bye

My friend is leaving, nop my best friend is leaving..... I cant say a word and cant make a face.
Buddy, life goes on.....

I can see the pain living in your eyes And I know how hard you try You deserve to have much more I can feel your heart and I simpathize And I'll never criticize All you've ever meant to my life I don't want to let you down I don't want to lead you on i don't want to hold you back From where you might belong You would never ask me why My heart is so disguised I just can't live a lie anymore I would rather hurt myself Than to ever make you cry There's nothing left to say but goodbye You deserve the chance at the kind of love I'm not sure i'm worthy of Losing you is painful to me I don't want to let you down I don't want to lead you on i don't want to hold you back From where you might belong You would never ask me why My heart is so disguised I just can't live a lie anymore I would rather hurt myself Than to ever make you cry There's nothing left to say but goodbye You would never ask me why My heart is so disguised I just can't live a lie anymore I would rather hurt myself Than to ever make you cry There's nothing left to try Though it's gonna hurt us both There's no other way than to say goodbye

07 September 2007

Doodling

Berapa ramai yang pernah mencuba teknik ni?



Cuba ambil sekeping kertas dan conteng apa saja mengikut naluri......

Kali pertama mungkin tak menjadi tapi teruskan mencuba, at the end pasti ada yang menarik. Tips ni Ida dapat kat mana pun dah lupa dah, tapi dia cakap ambil sekeping kertas dan teruskan conteng sampaikan puas hati.

Ni ha gambar masa 1st time dok menconteng kat office, sambil dalam hati dok kata apa bendalah aku buat ni....tapi sebab boring punya pasal layan saja tangan tu........sedar-sedar ada satu design yang Ida suka....



Ini designnya.....korang boleh guna dalam layout (jimat bukan?)

Untuk Hani yang Ida janji buat posting pasal ink, minta maaf banyak2 belum sempat lagi buat experimen, bukan lupa cuma tak ada masa mengizinkan...dah habis cuti2 , sakit2 la pulak....

Then kepada sape ntah ari (sorry ye lupa nama ) tu mintak magazine, dah jumpa dekat store so you may get it.

Then Hani I think Craft Haven punya pun agak murah, tapi I belum habis check lagi kot2 ada brand yang lagi murah......Happy Scrapping & try this doodling

Dan hampir terlupa, check lovescrap untuk doodling challenge http://lovescrap.8.forumer.com/viewtopic.php?t=174

04 September 2007

Card making

Handmade card. Sapa nak belajar? Meh sini kita suruh Ireen ajar sebab dia yang buat kad ni....siapa cakap budak-budak tak boleh buat? Senang saja.....in fact dia seronok sangat dok menampal kad2 ni.......