28 July 2007

Step 7 & final




Tambah title as you wish, nak tulis tangan, sticker, stamp or print....go on...










Tambah cut out flower, journaling and other embellishments if u wish...and last step PLS ADORE YOUR CREATIONS! ha ha ha.....



Thank you so much ladies........dont forget to post yr finish layout ya!

Step 6



Tampal/stamp huruf 3,6,7,9,10,12 seperti gambar.

Step 5

Gunting dua cardstock seperti gambar di atas

- satu 10cm x 1cm
- satu lagi 12cm panjang, kiri 1 cm dan kanan 1.5cm




Gam atau jika ada brad just clip .

Step 4



Lekatkan gambar




Step 3

Potong 2 keping circle dari cardstock (I used pp) dalam ukuran seperti gambar (4") Nak guna 2 warna berbeza pun boleh....gunakan kreativiti dan imaginasi anda!




Gam seperti gambar.

Step 2




1. Cut/tear stripe pattern paper 11"x3.5"



2. Cut/tear circle pattern paper 11"x3.5" - 2 keping




3. Gam PP tadi seperti gambar (kalau nak ink/chalk the edge just carry on) I just use as it is.




Online crop step 1




Ink your cardstock edge if u want, kalau nak skip step ni pun ok.

Friend


"In a friend you find a second self."- Isabelle Norton
Photo by a talented young man - Izani Aziz.

27 July 2007

Friday


Hari ini berkesempatan berjumpa dengan new scrappers. Sorry la akak korang ni busy la tak dpt nak terangkan lama-lama. Lain kali tanya kat sini je ataupun pergi joint lovescrap forum. Jangan segan2.
Balik kerja tadi check mail dan ada surat...ada surat...ada surat.....dari Making Memories. Hari tu hantar email nak minta beli alphabet R yang mana2 ntah le den tercampak. Senyap je rupanya depa terus hantar the replacement FOC dan bukan itu saja depa siap bagi brads dan rub on PERCUMA!!!!!!!!!!!!!!!! Lucky me !

Online crop


Sesiapa yang sudi nak joint sediakan bahan-bahan ye :-


Date :- 3/8/2007 10malam


(kena register sebab kalau boleh kita nak kenal semua scrapper, janganlah malu-malu ye kami semua di lovescrap peramah belaka)


Barang-barang yang diperlukan :-


a- 1 circle pp (pattern paper)

b- 1 stripe pp

c- 1 flower pp (nak cut out the flower) and if lo(layout) for boy, cari pp atau print saje objek yang korang pilih

d- 3 cardstock berlainan warna (1 untuk base 2 lagi nak pakai sikit saja )

e- Print & handcut /stamp /stencil no. ini 12,3,6,7,9,10,

f-ribbon

g- ink/chalk/arcylic paint (tak mo pun takpe)

h-journaling pen

i-your tools (glue, cutter )

j-4pcs photos 3"x3"


ok get ready ya.... tajuk bebas tapi hint dia about masa contohnya Time for another walk , Family Time etc

23 July 2007

17 July 2007

You..........



Source : Bazzill cardstock, urbanlily pp, prima, brads, ribbon, rub on (teruk betul rub on tu tak elok tak lekat langsung)

07 July 2007

Layout Basic

Beberapa elemen yang perlu kita pertimbangkan dalam merangka sesuatu layout bagi menghasilkan layout yang professional.

1. Size
Ada tiga size iaitu 8"x8", 8 1/2"x11" dan 12"x12". Pilih album yang sesuai dengan ukuran gambar dan jumlah gambar yang korang nak letak dalam layout.

2. Foto
Komponen yg paling penting sekali ialah foto, sebab foto ialah focal point dalam layout. Benda2 lain adalah kedua penting.

3. Background
Solid atau decorative cardstock atau patten paper adalah asas sesuatu layout(solid cardstock brand bazzill & pattern paper yang cardstock kualiti ada perlbagai brand) . Korang boleh pilih nak pakai warna yang sama untuk keseluruhan album ataupun guna warna yang berlainan untuk setiap page.


4. Mat
Tujuan mat ialah frame kepada gambar dan menambahkan tekstur. Warna yang dipilih bergantung pada background warna page korang.
Kontras dengan background tapi complement dengan foto. Safe color is black sebab ia complement dengan semua warna, tapi kalau background
hitam korang pakailah warna grey untuk matting. Tips ni memang berguna sebab Ida sendiri masa belajar hari tu cikgu tak ajar kena praktis sendiri baru tahu.

5. Title
Seperti lagu dan irama , macam tu gak title ngan layout korang. Tak lengkap page kalau tak ada title. Title macam statement kepada viewer (sapa2 yang korang bagi tengok album korang la) nak bagi tahu mereka siapa, di mana dan sebagainya pasal foto tu. Title boleh letak di mana2, nak tulis tangan, print, stamp , sticker, metal letter dan sebagainya pun boleh. Gunakan kreativi korang ....

6. Journaling
the writing on the page, nak pendek nak simple nak panjang berjela-jela suka hati korang la. Asalkan mesej yang korang nak bagi tu sampai dah la.

Malasnya

Masa utk kemas bilik scrap yang dah macam kapal pecah...adoi malasnya...sapa sudi nak tolong kemaskan meh la tolong !!!!!!!!

Next week Ida will start posting tips for beginner....sorry a bit bz lately x sempat nak post banyak tips utk korang.....tunggu ye !

05 July 2007

At The Beach

This pic taken back in 98 , maybe some of you aware Ida scrap backward....habiskan semua gambar2 lama baru start yg baru....alasan sebab tak nak pening kepala dgn gambar2 yang baru sedangkan gambar2 lama x berusik. Nak jimat cermat la kononnya.
Source : MM Polka Dot, Provo Craft , Memories Direct, Forever Flower no.6, brads & pen

04 July 2007

My lifetime goals

One of the page from BOM (book of me)
Source : Bazzill cs, Autumn Leaves MOD pp, Crate pp, prima flower, big brad, pen, Skinny Love Sequence Scrapworks PP, SEI stickers, Versacolor ink , tsukineko pen,

03 July 2007

Get organised today! Spinning Storage Rack



Kalau sesape yang rajin nak buat Spinning Storage Rack cam atas ni, ni kat bawah ni Ida jumpa link dia......kalau korang dah buat rajin2la tempek kat forum Ida nak tengok gak.....

Ok ni link dari http://rockymountainhobbies.com/showthread.php?t=3272 dari Amy McCarty , ida copy n paste khas untuk korang.

Supply List:

1- 14.5 Terra Cotta Pot Saucer (without hole) I spray painted mine. But, you can select any saucer - any color or design, just make sure it lies flat when upside down and is wide enough and heavy enough to support the completed rack.

1- 30" threaded lamp rod- found in the lamp section at home depot1- drill bit for tile and ceramics purchased at home depot the exact size of the rod. ( Have the nice guys at Home Depot help you purchase the correct one)

1- 12.5 inch interior frame from a lampshade1- 8 inch interior frame from a lampshade (these are the kind that a finial holds into place NOT the type where the lightbulb holds it into place.)

2 large- 2 inch steel washersa finial of your choice for the top (also found in the lamp section of Home Depot)Nuts, Washers and Lock Washers ( sold in the lamp section of Home Depot)You will need...8 Nuts, 4 washers and 2 lock washers.Lots and Lots of Safety Pins to use to hang up your goodies!

Cari kat kedai hardware atau ikea barang2 ni..... Happy DIY!

01 July 2007

I am...




ketagihan yang x dapat dibendung walaupun masa agak limited lately....maafkan aku bukan salahku kerana aku ketagih sangat nak buat scrapbook.................... he he he